• Home
  • Via de oorlog naar de waarheid!

Via de oorlog naar de waarheid!

Mario Borzić (1976) is vader van twee kinderen en doceert maatschappijleer aan het VMBO. Als zoon van een Kroatische vader en een Servische moeder, ontstak de Joegoslavische burgeroorlog in de 15-jarige Mario het vurige verlangen naar het antwoord op de vraag: Wie ben ik?

Auteur van drie boeken: Uit ’t hart, Rauw en Leven als dit.

Aan de hand van mijn persoonlijke levensverhaal neem ik de aanwezigen bij de hand op een reis door verschillende thema’s. Het is het verhaal van een immigrantenkind dat de beperkingen van zijn sociale, culturele en biologische predisposities niet voor lief neemt. Hij droomt van een leven dat rijker en voller is dan het schijnbaar voorbestemde. Een weg vol kuilen, bergen, diepe dalen en talloze versperringen die bedwongen dienen te worden wil hij zijn doel bereiken: innerlijke vrede. Thuiskomen bij zichzelf. Mens zijn. Een verhaal ter inspiratie en motivatie. De spreker maakte in zijn leven de reis:

Van vechtersbaas tot docent en schrijver.
Van hartpatiënt tot topsporter.
Van stotteraar tot openbaar spreker.
Van soldaat tot boodschapper van vrede.

In de laatste transformatie zit de kern van de boodschap. Het vinden van vrede, voldoening en zingeving in de wereld gaat niet lukken. Je kunt dat namelijk nooit in de wereld vinden; je kunt het de wereld slechts bieden. Maar daarvoor moet je het natuurlijk wel eerst in jezelf hebben gevonden.

Daarnaast bied ik de mensen in deze tijd van stijgend populisme en nationalisme een alternatief op etniciteit: mens zijn. Ik daag de toehoorder uit buiten zijn of haar kaders te denken. Een handreiking te doen naar het onbekende. Om op zoek te gaan naar waarden en normen die ons allen verbinden in plaats van scheiden.

De oorlog in voormalig Joegoslavië dwong mij, als kind uit een gemengd huwelijk, op zoek te gaan naar een verbindende factor. Ik vond die uiteindelijk in het mens zijn. Maar hoe doe je dat in een haast onmenselijke tijd?


20 september 2018
Categories: