Verandering

Verandering

Verandering is het centrale punt in mijn lezingen. Het omgaan ermee. Het leven is per slot van rekening verandering. Het stroomt als een rivier: soms bijna geruisloos, kalm om zich dan weer, vanuit het ogenschijnlijke niets, in een duizelingwekkende versnelling te begeven. Woest beukend tegen de begrenzing die de bedding haar oplegt. De rivier van het leven staat nooit stil. Stilstaand water wordt makkelijk troebel. Zo niet de rivier. Zij is beweging. Zij is de tastbare metafoor voor het aardse bestaan. Zelfzuiverend als zij is, is zij altijd nieuw. Geen moment hetzelfde.

Wees de verandering die je wilt zien in de wereld

Bang zijn voor verandering is bang zijn voor het wezen van de schepping. ‘Panta rhei’ onderwezen de oude Griekse wijzen al. Alles stroomt, alles gaat voorbij. Niets is voor altijd.

Groeipijn

Verandering is een gegeven. Als individu en als mensheid groeien we. Groei is beweging. Alles groeit naar het licht. Maar met groei komt pijn. Groeipijn. Loslaten van het oude, een nieuwe weg inslaan, vaak nog vol verraderlijke oneffenheden. Het menselijke bewustzijn is op zoek naar het antwoord op de vraag: wie ben ik? Als je dat weet, wordt het navigeren door de dagelijkse chaos aan prikkels ook een stuk gemakkelijker. Maar ware verandering kan nooit worden opgelegd. Authentiek als zij is, kan zij enkel worden (uit)gedragen door hetzelfde principe. Zij ontspruit vanuit het hart en wordt gemanifesteerd door het doen en laten van een volwassen geest.

Alles stroomt, alles gaat voorbij. Niets is voor altijd. Niets. Vloek of zegen?  Gevangenschap of verlossing? Verdriet of vreugde?Het is maar hoe je ernaar kijkt. Wees de verandering die je wilt zien in de wereld sprak ooit de wijze Mahatma Gandhi.Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *